Infobronnen

Natuurlijk de “bijbel”, alias de bekende lonely planet boekjes; Lonely Planet Italy 2010, Lonely Planet Slovenia 2010, Lonely planet Western Balkans 2009, Lonely Planet Turky 2009, Lonely Planet Syria & Lebanon 2008, Lonely Planet Jordan 2009, Lonely Planet Egypt 2010, Lonely Planet Isael & the Palestinian Territories 2010, Lonely Planet Tunisia 2010, Lonely Planet Marocco 2009, Lonely Planet Spain 2009 en Lonely Planet France 2009.
Sinds enkele jaren kan je van de site voor een kleine prijs de hoofdstukken afdrukken uit reisgidsen van van LP. Vorig jaar heb ik dit gedaan voor China, omdat dit een zeer dikke reisgids is!
De vorige jaren heb ik ook gebruik gemaakt van bradt reisgidsen, dit jaar heb ik geen bradt reisgidsen gekocht. Bradt reisgidsen hebben het grote nadeel dat hun boekjes in tegenstelling tot L.P. veel rand informatie bevat. Ik zoek hoofdzakelijk praktische informatie en voor mij is bradt minder bruikbaar.
Trailblazer vergt een aanpassing t.o.v. de meer klassieke reisgidsen. Boordevol informatie met veel kaartjes bij uitstek geschikt voor minder bereisde en toegankelijke gebieden. Dit jaar heb ik enkel gebruikt gemaakt van Trailblazer Mediterranean handboek. ???
Deze gidsen gebruik ik vooral om praktische informatie te vinden zoals overnachtingen, internet e.a.. Opletten dat je altijd de laatste versie bij je hebt, want boekjes die 2 tot 3 jaar oud zijn kunnen tot onaangename verassingen leiden! Ter plaatse reis ik vaak rond op goed geluk zonder de boekjes slaafs te volgen.
Een buitenbeentje dit jaar is het boekje Greek island hopping, www.greekislandhopping.com, over de Griekse eilanden.
Een grote hulp zijn de “Wat & Hoe” boekjes. Als je iets moet ontcijferen of vragen staan hierin handige zinnetjes en woordjes. Dit jaar heb ik gebruik gemaakt van Lonely planet phrasebook ‘Moroccan arabic’ en ‘Middle east’ (8 talen).
Steden waar veel (rugzak)toeristen komen en er veel hotels zijn heb ik de site www.hostelworld.com gebruikt om herbergen te vinden. De laatste twee jaar heb ik ook andere vergelijkbare sites getest maar bleken minder goed. De officiële gids van hosteling international (www.hihostels.com) en een lidkaart kan ook handig zijn.
Goede en volledige informatie over (spoor)dienstregelingen heb ik (nog) niet gevonden.
Het beste bruikbare, weliswaar onvolledig, zijn European Rail Timetable en Overseas Timetable van thomas cook. Deze zijn gemakkelijk te bestellen op hun internetsite www.thomascookpublishing.com. Vooral voor reizen over langere afstand blijken deze boekjes betrouwbaar. Deze zomer heb ik een nieuwe dienst leren kennen waar je van over de hele wereld spoorboekjes kan bestellen. Ik heb deze site zelf nog niet getest (www.fahrplancenter.com) maar is naar verluidt handig? Ook twee sites die bruikbaar moeten zijn maar die ik persoonlijk nog niet getest heb zijn http://www.raileurope.co.uk/ en http://www.railchoice.com/, hier kan je ook informatie vinden en aankopen doen.
De voorbije jaren heb ik enkele internetsites met informatie over dienstregelingen en het aankopen van een treinticket leren kennen. Mogelijk de bekendste site is www.seat61.com met voor ieder land verwijzingen en informatie. Dichter bij huis kan de ‘treinreiswinkel’ (www.treinreiswinkel.nl) in Nederland informatie bezorgen en sommige buitenlandse ticketten regelen. Via www.bahn.de of www.bahn.co.uk in het Engels kan je ook veel ticketten bestellen. Als je bij ons internationale ticketten wil bekomen zullen de loketbedienden aan de loketten internationaal weinig kunnen doen maar blijkbaar is er in Brussel een dienst van de Belgische spoorwegen die wel veel kan. Een ‘collega wegwijzer’ heeft twee treinticketten St. Peterburg – Tallinn gekocht via www.rail1.be en zij bleken nog de goedkoopste ook. De voorbije jaren heb ik ook informatie en prijzen gevraagd aan rail1.be. Uiteindelijk heb ik deze nooit gebruikt.
Daarnaast heb ik diverse kaarten gebruikt. Voor het vertrek heb ik enkele kaarten van grotere gebieden gekocht. De meer gedetailleerde kaarten van lokale plaatsen heb ik ter plaatse gekocht. Hieronder een overzicht van enkele kaarten die ik de voorbije jaren gekocht heb :
“Europe Railways” international travel maps 1 : 3350000
“Mittelmeerländer kreuzfahrten” freytag & berndt 1 : 2000000
“Italien / Italy” Reise 1 : 1900000
“Slawenien, Kroatien, ...” freytag & berndt 1 : 1600000
“Griekenland” Michelin 1 : 700000
“Turky” Rough Guide Map 1 : 1100000
“Syrien / Libanon” Reise 1 : 600000
“Jordaninen” Reise 1 : 400000
“ägypten” Reise 1 : 1125000
“Israel” Reise 1 : 250000
“Morocco” international travel maps 1 : 1170000
“Spain & Portugal” Rough Guide Map 1 : 900000
“France Transports” Itinéraires & Territoires

Voor mij begint en eindigt iedere reis in de reisverslagen van de wegwijzer. Diverse reisverslagen leveren mij o.a. informatie voor reisdocumenten en moeilijke grensovergangen. Hierbij heb ik meerdere ‘reisverslagschrijvers’ gecontacteerd om bijkomende informatie.